Verschillende gesprekstechnieken in de zorg

Goede communicatie in de ouderenzorg is cruciaal om fouten, misverstanden en onnodige stress te voorkomen. Dit bereik je door elkaar beter te leren kennen en duidelijk te maken wat je van elkaar verwacht. Hoewel dit niet altijd eenvoudig is, vind je hier gesprekstechnieken en tips die echte gesprekken makkelijker maken. Lees verder om meer te ontdekken!

Wat zijn gesprekstechnieken?

Gesprekstechnieken zijn methoden en vaardigheden om effectief te communiceren. In de zorg zijn deze technieken essentieel. Ze helpen verpleegkundigen om duidelijk en begripvol te praten met ouderen en het sociale netwerk. Goede gesprekstechnieken zorgen ervoor dat iedereen zich gehoord en begrepen voelt. Dit verbetert de kwaliteit van de zorg en ondersteund bij gelijkwaardig samen zorgen.

  • Neem ANNA mee

    Altijd Navragen, Nooit Aannemen.

  • Gebruik LSD

    Luisteren, Samenvatten, Doorvragen

  • Laat OMA thuis

    Oordelen, Meningen, Adviezen

  • NIVEA niet vergeten

    Niet Invullen Voor Een Ander

  • Wees een OEN

    Open, Eerlijk en Nieuwsgierig

  • Maak je niet Dik

    Denk in Kwaliteiten

Verschillende gespreksvormen

Er vinden binnen de ouderenzorg verschillende soorten gesprekken plaats tussen verpleegkundigen, ouderen en het sociale netwerk. Beide zijn essentieel voor gelijkwaardig samen zorgen.

  • Formeel: Deze gesprekken zijn gepland, gestructureerd en doelgericht, met verslaglegging en een professionele setting. Bijvoorbeeld een intake of evaluatiegesprek.
  • Informeel: Deze gesprekken zijn spontaan en ongestructureerd, vaak gericht op het opbouwen van relaties en het tonen van interesse. Bijvoorbeeld een gesprek met de dochter van een oudere, waarbij de verpleegkundige interesse toont in haar leven. Bijvoorbeeld hoe het gaat met haar pasgeboren baby of waar ze recent op vakantie is geweest.
  • Empathie tonen

    Dit betekent dat je je inleeft in de gevoelens en ervaringen van een ander.

    Hoe? Door goed te luisteren, begrip te tonen en mee te leven met wat de ander doormaakt.

  • Motivatie creëren

    Het verschil laten zien tussen iemands huidige situatie en gewenste situatie om motivatie voor verandering te vergroten.

    Hoe? Vraag hoe de oudere nu is, hoe hij wil zijn, en bespreek wat nodig is om daar te komen.

  • Vertrouwen in jezelf

    Het vertrouwen van de oudere in hun eigen vermogen om te veranderen versterken.

    Hoe? Geef positieve feedback en vier kleine successen om het zelfvertrouwen te vergroten.

Niet altijd makkelijk

Als verpleegkundige anderen meenemen in anders denken en anders doen is niet altijd makkelijk. Hiervoor kun je verschillende communicatiemiddelen en motiverende gespreksvoering inzetten. Dit helpt om samen te zorgen en zorgvragen anders te benaderen door te kijken naar wat wel kan en te denken in mogelijkheden. De gespreksmethode Gesprekken met Zorg is hierbij een waardevol hulpmiddel. Deze methode ondersteunt je om met de oudere en het sociale netwerk over deze onderwerpen in gesprek te gaan en samen te werken aan oplossingen.

Gesprekken met Zorg in de praktijk

Formeel gesprek

Intake en evaluatiegesprekken

De methode ondersteund bij het voeren van waardevolle gesprekken. De oudere en het netwerk zijn in regie en kiezen onderwerpen die ze zelf belangrijk vinden. Hierdoor zijn ze sneller gemotiveerd en overtuigd dat het gaat lukken.

Informeel gesprek

De oudere beter leren kennen

Door verschillende fotokaarten op tafel te leggen kan er een laagdrempelig gesprek ontstaan. Zowel de oudere als de professional deelt informatie. Dit kan alleen of in een groep.

Motiverende gespreksvoering

Werken aan zelfredzaamheid

Gebruik het gespreksbord en de fotokaarten om in gesprek te gaan. Wat is belangrijk in het leven van de oudere? Hoe kunnen we dat bereiken?