In de praktijk
Iets nieuws proberen begint met zelf de meerwaarde ervaren. De methode is simpel en makkelijk in gebruik. De vervolgstappen zijn vaak lastiger. Waar begin je? En hoe krijg je iedereen mee in de verandering?
-
Stap 1
Begin eenvoudig met een oudere waar al goed contact mee is. Zo kun je makkelijk oefenen. Deel je ervaringen in het team.
-
Stap 2
Ga ook in gesprek met ouderen en hun netwerk, die jullie nog niet kennen. Dit kan lastiger zijn. Gelukkig hebben veel professionals hun tips gedeeld. (download)
-
Stap 3
Je hebt de smaak te pakken. Nu is het tijd om de methode in werkprocessen te borgen.

Succes verhalen
Astrid heeft een beroerte gehad en woont daardoor niet meer thuis. Ze heeft moeite met praten en is halfzijdig verlamd. In een één-op-één gesprek met de professional kiest ze een foto waarop een mevrouw zichzelf opmaakt. De professional ontdekt dat dit voor Astrid van groot belang is. Het geeft haar het gevoel mens te zijn.
Het resultaat? Astrid's familie wordt betrokken en samen met de ergotherapeut oefent ze, zodat ze zelfstandig haar make-up op kan doen.

Mevrouw Hendriks vertelde dat ze graag buiten komt, maar dit al een tijdje niet meer doet. Ze is bang om te vallen en de weg kwijt te raken. Hierdoor gaat ze niet meer naar de wekelijkse kaartclub.
Resultaat? Er wordt een GPS-tracker ingezet waarmee mevrouw ook kan alarmeren. Leden van de kaartclub worden gevraagd om mevrouw op te halen. Meneer voelt zich weer veilig en gaat weer vaker op pad.

Meneer Rafiq zorgt al jaren voor zijn vrouw met dementie. De familie is niet gewend om met een buitenstaander over de situatie te praten. In een één-op-één gesprek deelt hij zijn gevoelens en wat de zorg voor zijn vrouw voor hem betekent.
Resultaat? Meneer Rafiq heeft zijn hart kunnen luchten en geeft aan dat hij de zorg voor zijn vrouw weer wat langer kan volhouden en met nieuwe energie verder kan gaan.
Tips voor het gesprek
Creëer een prettige sfeer
Zorg voor een rustige omgeving en neem de tijd. Vraag de oudere of iemand uit zijn netwerk erbij kan zijn. Zo betrek je hen meteen.
Bespreek het doel van het gesprek
Leg uit waarom het gesprek gepland is en hoe het in zijn werk gaat. Door het speelbord op tafel te leggen, helpen we iedereen om het gesprek overzichtelijk en gestructureerd te houden.
Voer het gesprek samen
Luister actief naar de ander en stel vragen. Samenvatten helpt om te controleren of je elkaar goed begrepen hebt.
Evalueer en maak afspraken
Bespreek wat er is besproken. Maak duidelijke afspraken voor vervolgstappen en een nieuwe afspraak. Leg dit vast in het dossier zodat iedereen op de hoogte is.
Wees open, eerlijk en nieuwsgierig
Vermijd tijdens het gesprek oordelen en aannames. Vraag door om de ander goed te begrijpen en accepteer dat de oudere andere oplossingen bedenkt dan jij in eerste instantie in gedachten had.
"Wat een prettige manier om zo naar mezelf te kijken"
Oudere in gesprek met professional