Onderzoek
De ouderenzorg heeft veel uitdagingen. We moeten anders denken en doen. Niet elke zorgvraag oplossen met zorg, maar kijken naar andere mogelijkheden. Dit is vaak moeilijk. Waarom? Hier is onderzoek naar gedaan en zo is de gespreksmethode ‘Gesprekken met Zorg’ ontstaan. Deze methode is samen met ouderen, hun netwerk, vrijwilligers en professionals ontwikkeld.
Uitdagingen bij gelijkwaardig samen zorgen
-
Samenwerken
De samenwerking begint vaak ongelijk omdat de oudere hulp nodig heeft. Zorgprofessionals nemen vaak te snel taken over. We moeten van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’ gaan.
-
Luisteren naar mantelzorgers
We denken vaak dat mantelzorgers overbelast zijn, maar praten hier niet echt over. We vergeten vaak naar hun verwachtingen en behoeften te vragen.
-
Vertrouwen opbouwen
Vertrouwen is belangrijk voor gelijkwaardig samenwerken. Dit groeit door elkaar beter te leren kennen, maar door personeelstekort is hier vaak geen tijd voor.
Onderzoeksvraag: Wat kan helpen bij het voeren van een open gesprek, juist voor die professionals die dit lastig vinden?

Praktijkgericht onderzoek
Bij de ontwikkeling van Gesprekken met Zorg is gebruik gemaakt van iteratief ontwerpgericht onderzoek. Een wetenschappelijke onderzoeksmethode om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor complexe problemen. Hierbij is er nauw samen gewerkt met ouderen, het sociale netwerk, vrijwilligers en professionals.
Door continu te testen in de praktijk, te leren en aan te passen, ontstaat een oplossing die écht werkt in de praktijk.
Uitgangspunten voor het ontwerp
Client in regie tijdens het gesprek
De oudere kiest een categorie en fotokaarten om over te praten. Zo draait het gesprek om wat de oudere belangrijk vindt in het leven.
Geschikt voor elke oudere
De methode is simpel en makkelijk in gebruik. Met pictogrammen, afbeeldingen en eenvoudige woorden is het voor iedereen te gebruiken.
Gesprekken gericht op de gehele mens
De set met 50 fotokaarten is praktisch en veelzijdig. De kaarten zijn verdeeld in vijf categorieën voor een holistische aanpak.
Methode logisch onderdeel van zorgproces
Gebruik de methode bij intake- en evaluatiegesprekken om het een vast onderdeel van het werkproces te maken.
Iedereen is van waarde
Het is belangrijk om ouderen als volwaardig te zien en te kijken naar wat ze nog wel kunnen, ondanks hun beperkingen. Dit geeft voldoening en eigenwaarde, en verhoogt de kwaliteit van leven.
“Deze methode is een must! Het helpt mij en mijn collega’s om op een eenvoudige manier betere gesprekken te voeren!"
Verzorgende werkzaam in de ouderenzorg